13-07
2016

Koele licht van het noorden

 LDR3072

 

 

Het licht in het noorden van Europa (in mijn geval Noorwegen), kent vele facetten. Het is niet alleen scherper, het is ook 'ijler', kleuren zijn intenser, maar ook koeler van tint. Dit in zowel zomer als winter. Door de 'lange' stralen en de hoek waarin het licht gereflecteerd wordt, krijg je een helder soort licht. De 'bounce' is anders.

Wat het voor mij nog veel intrigerender maakt, is de mate en snelheid waarmee dit wisselt in de seizoenen, of zelfs in de weken. Naast de intensiteit van het licht, veranderd ook de kleur. Het behoudt echter het hele jaar zijn koelte. In de winter het blauwachtige licht. In de Poolnacht-tijd (als de zon dus geheel niet opkomt) paars, violet en roze......misschien wel het 'warmste licht' in het noorden.  Ik schreef er al eerder over. Het geeft een bijna surrealistisch beeld. Alsof je in een sprookjes-achtige decor bent. In de zomer, tijdens de midzomernachten, ben je volledig van slag door de zon die maar niet onder gaat (lees het boek van W.F. Hermans maar eens!) en rijgt de nacht zich moeiteloos aan de dag.

Maar dan ben je er nog niet! Als de zon wel weer onder gaat en de eerste 'herfstachtige' geuren en vochtigheid begint weer (eind augustus), dan wordt je op een heldere nacht getrakteerd op de helderste sterrenhemel. En sta je op een plek met weinig kunstlicht, dus waar het heel donker is, dan kan je met het blote oog de Melkweg zien! Indrukwekkend!! Ben je dan al impressed, dan kan je alleen nog maar wachten tot het mooiste spectakel dat de atmosfeer ons kan bieden: Het Noorderlich!!

Daarom dus: het koele licht van het noorden. Ik hou ervan!!