13-06
2017

Zwart-Wit-Monochroom

i1

Mijn voorkeur voor portretten is vaak in zwart/wit. Uiteraard zijn er ook situaties of momenten waarop ik samen met de opdrachtgever kies voor een beeld in kleur. Het mooie is dat ik altijd alles in kleur fotografeer en dan pas later bij het otwikkelen in mijn fotobewerkingsprogramma de aapassing naar zwart/wit maak. Maar dat is technisch. Vooraf op de set heb ik dan vaak met de opdrachtgver bepaald of het portret in kleur of zwart/wit wordt. Want met het licht, de kleding en eventueel make-up maak ik dan vaak toch andere keuzes. Het komt ook regelmatig voor dat men eerst kiest voor kleur en dan doe ik er soms ook hetzelfde portret met een zwart/wit beweking bij en kiest de klant toch die :)

Het mooie aan zwart/wit/monochroom, soms ook in een menging met een druppeltje rood voor een warmer effect, is dat het meer een expressie van iemand laat zien. Het haalt als het ware de afleiding van alle kleur weg. Bovendien geeft het een enorm rustig beeld. Het gaat echt om de geportretteerde! Het blijft 'klein' en intiem. Daar hou ik van.

LDR 6894vierkant