Creatief proces

 

Briefing en opdrachtformulering

Dit is de fase van de eerste verkenning. Soms weet de klant al wat hij/zij wil en welk type fotografie men zoekt. Vaak is het ook zo dat we juist samen op verkenning gaan wat voor beeld er nodig is of waar u naar op zoek bent.  Hier start het creatieve proces.  Uiteindelijk komen we tot een duidelijke briefing en opdrachtformulering.

Op basis daarvan maken we product- en prijsafspraken, vastgelegd in een opdrachtovereenkomst. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

  LDR0491 kopie

 

 

Conceptidee- casting -locatie scouting

Dit is het proces waar ik de ideëen en opdracht verder ga concretiseren, maak een draaiboek en kijk wat er nodig is om te komen tot de juiste beelden. Ook dit gaat in nauwe samenwerking met de klant. Doel is wel dat ik 'ontzorg' rondom alle activiteiten. Dit doe ik samen met andere vakmensen, zoals bijvoorbeeld een visagist of licht assistent. Indien nodig cast ik modellen. Naast het gebruik van mijn studio is het ook goed mogelijk dat we op locatie opnames maken. Ik scout dan ook de geschikte locatie en zorg dat alles daar voor de shoot aanwezig is.

 LDR1834 kopie 

 

Shoot - edit - retoucheren en nabewerking

Vanuit de opdracht en het idee, start ik na alle voobereidingen, met de shoot. Het uiteindelijke beeld ontstaat pas op de set. Vaak zie ik dan goed wat wel, of toch minder goed werkt. Het eindresultaat is wat telt!

Bij het portretteren is er een nauwe samenwerking tussen degene die ik fotografeer en mijzelf. Daar leg ik uit wat ik doe en waarom ik dat doe. Licht, reflectie, houding, gebruik overig materiaal, alles heeft een reden. Tevens geef ik directe feedback aan het 'model', dit samen zorgt voor een ontspannen sfeer en daardoor ontstaat het portret op een hele natuurlijke manier en bijna als 'vanzelf'.

Na de shoot/opnames, begint het werk dat minder direct zichtbaar is, maar uiteindelijk wel uitermate bepalend is voor het eindresultaat dat aan de klant zal worden gepresenteerd. Als ik de geheugenkaart heb ingeladen, gaat het volgende proces in gang:

- Edit : de selectie welke foto's wel en niet doorgaan naar de volgende stap. Welke spreken de juiste beeldtaal m.b.t. de opdrachtformulering

- Retoucheren: dit is de beeld optimalisatie. Kleuraanpassingen, Contrast, Scherpte, Balans en wat oneffenheden vervagen

- Nabewerking: Dit is de laaste stap, die het beeld net die touch geeft, waardoor het herkenbaar en publiceerbaar of printklaar wordt gemaakt

- Safe: Alles opslaan, in juiste resolutie, kwaliteit en format.

20160518 210136 kopie

 

 

Oplevering eindproduct

Alle beelden worden in eerste instantie in klein formaat, digitaal verzonden naar de klant. Vaak overlegt de klant nog met mij, welke beelden uiteindelijk worden gekozen.. Op basis van de oplever- en prijsafspraken lever ik het beeld dan digitaal aan.

In het geval van Fine-art-prints maken we een aparte afspraak in de expositieruimte boven mijn studio, waar ik een uitgebreide collectie aan Fine-art papier en -print voorbeelden heb hangen aan de muur, of in een een sample-map. De mogelijkheden zijn groot, in elk gewenst formaat en afwerking. Wel allemaal met de beste Fine-art kwaliteit, voor duurzaamheid en jaren plezier. U geeft aan wat u wilt en dan zal ik altijd, vooraf een offerte maken. Ook hier weet u precies waar u aan toe bent.

Het kan gaan om een enkele print, maar ook een hele serie voor een leef- of werkomgeving

 LDR1228 kopie